Cutremur în ziua de Paşti

A doua zi de la Înviere, România se cutremură.

După o serie de alte câteva seisme de intensitate mai mică produse în Săptămâna Patimilor, în urmă cu nu mai mult de câteva ore s-a produs, în Vrancea, un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade, la adâncimea de 148 km, conform Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

              Cutremurul din a doua zi de Paşti vine ca un punct culminant după o perioadă de 3 zile consecutive, începând din Joia Mare şi incluzând Vinerea Răstignirii, în care au avut loc, în aceeaşi zonă, nu mai puţin de 5 cutremure cu magnitudini între 2,3 şi 2,9 grade.

Harta cutremurelor în România

              Mişcările tectonice în judeţul Buzău nu sunt o noutate, zona Vrancea fiind principala regiune seismică şi cea mai complexă din România, urmată de Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana-Maramureş şi Dobrogea.

Cele mai puternice cutremure din România au adâncimi între 60 şi 200 m, monitorizarea acestora, efectuată de către Reţeaua Seismică Naţională a României, datele trimise fiind apoi catalogate şi publicate de INCDFP.

De asemenea, datele referitoare la cutremurele de suprafaţă cu magnitudine de peste 3 grade ori cele referitoare la cutremurele intermediare ce depăşesc 3,5 grade sunt folosite pentru producerea hărţilor necesare autorităţilor în caz de intervenţie după producerea unui seism periculos.

Intensitatea şi frecvenţa seismică în România

              Impactul unui cutremur depinde nu numai de magnitudinea acestuia, ci şi de alţi factori, cum ar fi: distanţa de la epicentru (punctul de la suprafaţa terestră unde intensitatea este maximă), hipocentru (centrul subteran), topografie, respectiv evoluţia fizică şi organică a scoarţei Pământului.

              În ultimele luni, în România a crescut îngrijorător frecvenţa cutremurelor de intensitate medie. Ne confruntăm aproape zi de zi cu astfel de seisme pe care, însă, nu le simţim decât foarte aproape de zona unde se produc.

Din când în când, totuşi, fluxul acestor mici „turbulenţe” este brusc întrerupt de câte un cutremur mai mare, cel mai recent fiind cel din Vrancea, produs în data de 29 martie 2015 şi având o magnitudine nu mai mică de 4,9 grade. Seismul s-a resimţit atât în jumătatea sudică a ţării, la Bucureşti, Piteşti, Giurgiu, Brăila, Galaţi, cât şi în afara graniţelor, în Republica Moldova şi Bulgaria.

Acesta din urmă a fost cel mai puternic seism de anul acesta şi sperăm să şi rămână primul în top!

• Sursă imagine: Arcturian, Pixabay

• Articol publicat în Blasting News România