23 aprilie – Ce “coincidenţe” se întâmplă azi în România şi în lume

Ziua în care românii (şi toţi creştinii) îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este una încărcată de evenimente, atât în România, cât şi la nivel mondial.

Astăzi, 23 aprilie 2015, avem numeroase şi importante motive de a sărbători, începând cu naşterea lui Shakespearecelebrarea Cărţii în lume şi a Zilei Bibliotecarului în România, până la praznicul creştin închinat Sfântului Purtător de Biruinţă.

Acestea sunt doar câteva din evenimentele semnificative care se au avut sau au loc în această zi.

Scriitori, teatru, premieră şi premiere

În a 23-a zi din luna aprilie şi a 113-a din calendarul gregorian, s-au născut 2 autori importanţi: unul e român de-al nostru şi celălalt e… Shakespeare.

Gib (Gheorghe) I. Mihăescu, prozator, nuvelist şi dramaturg, s-a născut în 1894 la Drăgăşani (judeţul Vâlcea). Autor a 5 romane, dintre care cele mai cunoscute sunt „Rusoaica” şi „Donna Alba”, câteva nuvele şi piese de teatru, încadrându-se în literatura de factură psihologică, dar şi fantastică.

Dramaturg, poet şi actor englez, William Shakespeare nu numai că s-a născut, dar a şi murit în ziua de 23 aprilie, în aceeaşi localitate natală, Stratford-upon-Avon (Warwickshire, Anglia). Autor a peste 150 de sonete şi aproape 40 de piese de teatru, respectiv a 2 poeme narative lungi şi foarte multe poezii, este considerat poetul naţional al Angliei şi cel mai important scriitor al literaturii engleze.

Piesele de teatru ale lui Shakespeare au fost traduse în mai toate limbile vorbite, una din ele, comedia „Văduvele vesele din Windsor” („The Merry Wives of Windsor”) având premiera în 1597 în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei, chiar de ziua autorului – 23 aprilie.

Avem şi un autor care a murit la această dată, fix în aceeaşi zi, aceeaşi lună şi acelaşi an în care a decedat Shakespeare. Este vorba despre scriitorul spaniol Miguel de Cervantesnăscut pe 29 septembrie (Sfântul Mihai în calendarul catolicilor), la Madrid.

Prozator, dramaturg, dar şi poet, autorul renumitului roman „Don Quijote” („El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”), una din operele valoroase ale literaturii universale, este recunoscut ca un adevărat simbol al literaturii spaniole.

Poate nu întâmplător, în 1999, tot pe 23 aprilie, regina Spaniei înmânează premiul Cervantes (Nobelul literaturii de limbă spaniolă) pe anul 1998 poetului Jose Hierro, pentru poezie universală. Premierea are loc în aula Universităţii Alcala de Henares, în oraşul în care s-a născut Miguel de Cervantes, dar în ziua comemorării lui.

Sărbătoare naţională şi internaţională a cărţii

În anul 1400, din nou pe 23 aprilieîncepe domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova, care va dura până în 1432.

Întâmplător sau nu, românii au ales această dată pentru a sărbători Ziua Bibliotecarului în România, declarată prin Hotărârea de Guvern din 14 aprilie 2005. Tot astăzi se serbează Ziua Internaţională a Cărţii şi a dreptului de autor (copyright). Scopul UNESCO, organizatorul acestui din urmă eveniment, este de a promova lectura şi publicarea (cu respectarea dreptului de autor).

De asemenea, printr-un decret al preşedintelui, din 2010 începând, la 23 aprilie are loc şi în Republica Moldova sărbătoarea profesională Ziua Bibliotecarului.

Marea sărbătoare a creştinătăţii

În final, dar nu în ultimul rând, ci la loc de cinste, se cuvine să amintim de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (în greacă, Georgios – agricultor)născut în Cappadocia în timpul domniei lui Dioclaţian şi pomenit de Biserica tradiţională la această dată.

Sfântul Gheorghe, numit şi Purtătorul de Biruinţă, şi-a mărturisit public credinţa creştină, la care nu a renunţat în ciuda torturii la care a fost supus ca urmare a decretului emis de împărat în anul 303 împotriva creştinismului.

Este patron al numeroase regiuni şi ţări, printre care Anglia, Catalonia, Georgia, Lituania, Etiopia, Grecia, Moldova, Palestina, Portugalia, Rusia, Serbia, Muntenegru, dar şi al unor oraşe renumite, precum Barcelona (Spania), Drobeta Turnu-Severin şi Giurgiu (România), Genova şi Ferrara (Italia), St. Georgen (Germania), Londra (Anglia), Rio de Janeiro (Brazilia) etc.

De asemenea, multe biserici poartă acest hram în România, unde există şi oraşul cu denumirea Sfântul Gheorghe, şi unul din cele 3 braţe al DunăriiSfântul Biruitor este şi ocrotitorul Armatei Române, a cărei zi se sărbătoreşte tot astăzi.

La mulţi ani tuturor românilor care îi poartă numele: Gheorghe, Geo, George, Georgiana, Gică, Georgeta, Gyuri, Iorgu, Iordache şi ceilalţi!

• Sursă imagine: artist plastic Eduard Stahi (facebook)