Dorul, suflet românesc, azi şi în fiecare zi!

              Gata cu superstiţiile: începând de azi, 13 mai 2015, numărul 13 nu mai este cu ghinion, ci cu… dorAstăzi este Ziua Internaţională a Dorului, dată la care ne aducem aminte de oamenii pe care îi iubim şi de lucrurile frumoase din viaţa noastă. Este momentul să celebrăm sentimentul de dor şi să îl îndreptăm conştient spre cei şi cele care ne lipsesc.

              Acum avem prilejul de a valorifica trăiri cărora nu le dăm prea multă importanţă în restul anului. Această sărbătoare ne duce cu gândul la ceea ce iubim, ne îndeamnă să acordăm atenţie mai mult ca oricând persoanelor care contează pentru noi şi să dăm semnificaţie lucrurilor care ne-au făcut viaţa frumoasă. Aşadar, să ne întoarcem în timp şi spaţiu, cu sufletul, şi să (re)descoperim dorul românesc!

Ce este dorul?

              O „pasiune a sufletului”, ar spune Descartes. Lingviştii români afirmă că este un termen intraductibil în alte limbi. Deşi, în engleză există expresia „to long”, însemnând „a-ţi fi dor”, iar în spaniolă şi în portugheză există termenii „anhelo”, respectiv „saudade”, care au aceeaşi semnificaţie de „dor”. Dar sentimentul pe care acest cuvânt îl numeşte poate fi tradus în alte suflete?!

              Românul s-a născut nostalgic şi se spune despre dânsul că trăieşte în istorie şi în dor. Mai mult decât atât, s-a afirmat că sufletul românesc este dorul însuşi, versificat şi cântat de nenumăraţi poeţi ai României, una din cele mai frumoase definiţii aparţinându-i scriitorului Alecu Russo: „Dar dorul, dorul, al doilea suflet ce au dat Dumnezeu românuluidorul numai nu se şterge!”

Care sunt dorurile românilor?

              Dintotdeauna, românii au dus dorul anilor copilăriei şi al bunicilor, conform unui studiu publicat de Libertatea.ro. Următorul pe listă a fost dorul de casă, de meleagurile mioritice şi de bucătăria tradiţională, sentiment care astăzi, având în vedere faptul că atât de mulţi români trăiesc de ani buni în străinătate, a devenit cap de top, din nefericire. Alte doruri sunt cele legate de sărbători şi de tradiţii, urmate de cele care privesc locuri şi experienţe.

              Potrivit aceluiaşi studiu, harta regională a dorului în România e mai „populată” în Moldova şi Muntenia, care ar avea 80, respectiv puţin peste 70 de doruri, şirul continuând cu Transilvania şi Basarabia, care, împreună, ar însuma o sută de doruri.

              Iată dorurile autentic româneşti şi deja foarte cunoscute şi împărtăşite ale actriţei Oanei Pellea: “Mi-e dor de foarte multe lucruri pe care nu le mai găsesc în jurul meu. (…) Mi-e dor de oameni delicaţi şi buni. De oameni deştepţi şi generoşi. De educaţie şi tradiţie. Mi-e dor de bun simţ şi bunăvoinţă. (…) O, Doamne, ce dor îmi e de bine şi de frumos!”

              Mie, una, mi-e dor de locurile în care am fost şi de momentele pe care le-am trăit, dar şi de cele pe care nu le-am cunoscut încă! Mi-e dor de oamenii care-au fost, dar şi de cei care încă n-au fost…! Ţie de cine, de ce ţi-e dor?

 Credit imagine: Geo Moroşanu

 Articol publicat pe Blasting News România

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s