150 de ani de la debutul literar al lui Mihai Eminescu

Poetul şi-a început cariera literară la vârsta de 16 ani, la 25 februarie 1866 (9 martie pe stil nou), când a publicat poezia „De-aş avea” în numărul 6 al revistei „Familia” din Pesta (Regatul Ungar), o enciclopedie de cultură şi literatură condusă de publicistul şi scriitorul Iosif Vulcan.

Înclinaţiile poetice ale lui Eminescu au început să se manifeste cu puţin timp înainte, acesta publicând, în luna ianuarie a aceluiaşi an, poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată „M. Eminoviciu”, poezie care a făcut parte din broşura “Lăcrămioarele învăţăceilor gimnăziaşti den Cernăuţi la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”.

În scurt timp, tânărul poet este convins de Iosif Vulcan, chiar de la prima poezie publicată în revista „Familia”, să se semneze Eminescunume pe care îl va folosi pe tot parcursul vieţii literare şi publicistice şi care va fi adoptat inclusiv de alţi membri ai familiei sale. În anul 1866 publică alte şase poezii în revista din Pesta.

Lui Eminescu îi este tipărit în timpul vieţii un singur volum de versuri, intitulat „Poesii”, prima ediţie aparţinând Editurii Librăriei – Socecu&Comp, Bucureşti. Culegerea de poezii eminesciene a apărut întâia oară la 21 decembrie 1883, când autorul se afla internat într-un sanatoriu din Germania, ediţie îngrijită şi prefaţată de Titu Maiorescu, urmând apoi altele două în 1885 şi 1888.

• Sursă imagine: https://alexionescuthinks.wordpress.com/2013/01/15/mihai-eminescu/sabin-balasa-luceafarul-eminescu-1_e1ac4295491abb/

• Operă artistică: pictor Sabin Bălaşa

• Articol publicat în Ziarul Ceahlăulhttps://ziarulceahlaul.ro/150-de-ani-de-la-debutul-literar-al-lui-mihai-eminescu/