Ce vor juriștii în robe gri – adevărul despre protestul și drepturile grefierilor

Federația Națională Sindicală PROJUST a organizat un miting de protest vineri, 07 octombrie 2016, la Ministerul Justiției.

În urma lipsei de comunicare și de implicare a actualului ministru al justiției, Raluca Prună, pentru rezolvarea problemelor profesionale, sute de grefieri din toată țara au protestat ieri, între orele 10 și 13, în fața intrării secundare a Ministerului Justiției.

Grefieriipersonal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, având studii superioare juridice, sunt angajații pe umerii cărora cad numeroase și importante responsabilități, dar și cel mai mare volum de muncă în domeniul justiției, alături de cel al magistraților – judecători și procurori.

În ciuda exploatării profesionale la care sunt supuși zilnic, de dimineață până seara, grefierii nu sunt respectați, apreciați și recompensați conform pregătirii lor și muncii complexe pe care o desfășoară. Mai mult decât atât, profesia de grefier, începând de la teorie și statut, până la practică, este, de ani buni, tot mai neglijată în sistemul juridic.

Iată adevăratele motive ale protestului de ieri, drepturile pentru care luptă absolvenții de studii juridice purtători de robe gri:

  1. Grefierii vor statut, normarea muncii, angajare de personal auxiliar

Adoptarea unui statut actualizat, adaptat condițiilor de muncă din prezent este primul punct pe lista petițiilor grefierilor, solicitare respinsă, inițial, de ministresă. Statutul vechi nu mai corespunde de mult noului context profesional, în primul rând din pricina creșterii numărului atribuțiilor și, implicit, a volumului de muncă, fenomen care nu a fost asociat și cu o majorare corespunzătoare a remunerației. Se dorește, în acest sens, normarea muncii, clarificarea și redistribuirea responsabilităților grefierului prin angajare de personal.

2. Grefierii vor condiții de muncă decente, recunoașterea bolilor profesionale

La cele mai multe instanțe din țară, grefierul își începe programul între orele 6 și 8 dimineața, urmând să-l încheie nu mai devreme de ora 5 sau chiar de orele 7-8 seara. În aceste condiții, nu poate fi vorba despre respect și muncă decentă, iar urmările nu sunt dintre cele mai fericite, oboseala, stresul acumulat și presiunea termenelor predării lucrărilor afectând în scurt timp și uneori ireversibil sănătatea angajatului și ajungându-se de la boli considerate a fi mai puțin grave, cum este afectarea vederii din pricina utilizării în exces a calculatorului, până la unele mult mai grave și tot mai frecvente, din păcate, fizice sau chiar psihice.

3. Grefierii vor salarii conform legii, plata orelor suplimentare, pensii de serviciu

Se pare că nici drepturile salariale nu le sunt respectate de minister, astfel încât există mari inechități la nivel de țară, chiar și pentru grefieri aflați în aceeași situație profesională, cu aceeași pregătire și vechime, aflați la instanțe de același nivel jurisdicțional. De asemenea, orele suplimentare, care au devenit o regulă, nu mai sunt remunerate de câțiva ani buni, existând doar posibilitatea compensării acestora cu zile libere, ceea ce în practică este aberant și imposibil, din pricina volumului mare de muncă și a termenelor scurte de predare a lucrărilor. În privința pensiilor de serviciu, grefierii vor menținerea unui regim de pensionare asemănător celui al magistraților, și anume cu 25 de ani vechime, la vârsta împlinită de 60 de ani.

Concluzionând, grefierii nu vor nimic altceva decât ceea ce li se cuvine, luptă pentru respectarea drepturilor și exercitatea muncii în condiții onorabile, muncă prestată în cadrul uneia dintre cele trei puteri în stat. Cu toate acestea, la protestul de ieri, ministrul justiției a răspuns negativ la majoritatea cererilor, acceptând doar o discuție legată de statut, la sfârșitul lunii octombrie, la care vor participa reprezentanți ai CSM, ȘNG, respectiv președintele Federației Projust și organizator al protestului, Ștefania Teleman, grefier la Curtea de Apel București – Secția a VII-a civilă.

 Sursă imagine: Alberto SanchezPixabay

 Articol publicat pe Blasting News România