Învățământ modern versus România în clasa zero: 5 iunie – Ziua Învățătorului

Cinci (5) iunie 1779. Azi se naște Gheorghe Lazăr, traducător, teolog și inginer român, întemeietorul învățământului în limba română în Țara Românească. În cinstea acestuia, la 9 octombrie 2007, a fost adoptat, de către Camera Deputaților, proiectul legii care instituie celebrarea Zilei Învățătorului în fiecare an, la data de 5 iunie. Pe lângă aceasta, românii sărbătoresc, pe data de 5 octombrieZiua Mondială a Educaţiei şi a Profesorului.

Cine este învățătorul Gheorghe Lazăr și ce rol a avut în învățământul românesc

Considerat fondatorul învățământului românesc modern, domnului Gheorghe Lazăr îi datorăm înființarea Școlii de la Sfântul Sava din Bucureștiîn 1818, prima instituție de învățământ cu predare în limba română. Pedagogul a avut o contribuție deosebit de importantă în educația românilor, atât prin predarea matematicii și a filosofiei în limba maternă a sa și a discipolilor săi, cât și prin scrierea și efectuarea de traduceri a numeroase cărți în limba română, facilitând, astfel, accesul românilor la cunoaștere.

Despre viața învățătorului au scris elevii săi, Ion Heliade-Rădulescu, scriitor, filolog, om politic român și membru fondator al Academiei Române, succesorul domnului Gheorghe Lazăr la Colegiul Sfântul Sava, respectiv Petrache Poenaru, pedagog, matematician, inginer, inventator al primului stilou din lume și primul român care a călătorit cu trenul, de asemenea membru al Academiei Române.

În memoria pedagogului Gheorghe Lazăr, numeroase colegii din România îi poartă numele, existând și monumente ridicate în țară, în semn de recunoștință pentru contribuția sa la crearea și conservarea identității românești, printre care statuia din București, amplasată în Piața Universității la 1886.

Ce se întâmplă astăzi cu învățământul (modern) românesc?!

Din nefericire, în ultimii ani, învățământul românesc numai modern nu poate fi numit, suferind o decădere continuă și o puternică neadaptare la evoluția societății românești. Este știut faptul că nu se investesc în acest sistem de tip comunist nici resurse financiare, nici spirituale, iar presa aminteşte despre această problemă națională prea puțin spre deloc și total ineficient.

Resurse umană există, potențialul și capacitățile românilor sunt imense, dar este absolut necesară o reinventare a sistemului educațional, atât cauză, cât și consecință directă a faptului că țara noastră nu este deloc, de mult timp, o Românie a lucrului bine făcut (a nu se înțelege ca o politizare/polemizare!), ci, dimpotrivă, majoritatea domeniilor funcționează deficitar. Din nefericire, cel puțin în educație, țara noastră este și va rămâne în clasa zero, dacă nu se iau măsuri radicale.

Ce sărbători mai marchează în România și în lume data de 5 iunie

Astăzi este Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la Stockholmîn 1972. Tot azi s-a născut, la București, în anul 1859, actorul Constantin I Nottara, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara și personalitate a teatrului românesc care a dat numele instituției de teatru de pe Bulevardul Magheru, din capitală. Octavian Strunilă este un alt actor, dar și regizor și scenarist al zilelor noastre, care s-a născut în aceeași zi și lună cu învățătorul Gheorghe Lazăr, în anul 1981.

În alte părți ale lumii s-au născut astăzi Federico García Lorca, poet, prozator și dramaturg spaniol (1898, Granada – Andaluzia, Spania de Sud), respectiv cântărețul spaniol David Bisbal (Almería, Andaluzia – 1979), cel cu care a colaborat de curând a noastră cântăreață, Andra (Măruță), realizând piesa “Without you”.

Astăzi s-a născut marele Nicolae Iorga

Un alt nume deosebit de important pentru români; născut Nicu N. Iorgala Botoșaniîn 1871, a avut numeroase titluri și profesii: poet, dragmaturg, memorialist, dar și critic literar, istoric, documentarist, enciclopedist, profesor universitar și academician, respectiv ministru, parlamentar și prim-ministru.

George Căliescu l-a numit un „Voltaire al culturii românești” pe cel care a studiat la Iași, începând cu liceul, a finalizat facultatea într-un singur an cu diploma „Magna cum laude”, a studiat la Paris, Berlin și Leipzig, devenind doctor în științe la vârsta de doar 23 de ani.

Stimați cititori, dragi români, foști și actuali elevi, vă invit să celebrăm cum se cuvine această sărbătoare importantă în istoria educației și a civilizației poporului nostru și să aducem mulțumiri tuturor învățătorilor noștri, cei prin contribuția cărora s-au răspândit și dezvoltat minunata noastră limbă română și vasta bogăție culturală!

• Sursă imagine: Лариса Мозговая, Pixabay

• Articol publicat în Blasting News România