Nostradamus şi Era Vărsătorului

 „Va fi o mare cădere a învăţăturii:
Înaintea terminării ciclului Latonei*
Focul şi un potop de conducători ignoranţi,
Multe secole nu se va găsi nici un leac“.

Cine este Nostradamus?

Astăzi, 14 decembrie, este ziua în care, în anul 1503, s-a născut medicul, farmacistul şi, în acelaşi timp, renumitul prezicător (cabalist, mai exact) francez, Nostradamus. Michel de Nostredame, pe numele său real, a venit pe lume la Saint-Rémy de Provence (în sudul Franţei), după unii istorici la data de 21 decembrie.

Lucrarea care l-a făcut celebru, „Les Propheties” („Profeţiile”), a apărut întâia oară în 1555, fiind formată din catrene** care au fost, de-a lungul timpului, traduse sau interpretate greşit. Nume de marcă al Renascentismului Francez, profetul a fost apreciat pentru numeroasele preziceri care s-au împlinit, dar şi criticat de sceptici, numit chiar şarlatan, cofetar, cosmetician.

Metoda şi misterele actului profetic

Podul casei lui Nostradamus era un adevărat observator astronomic, de unde urmărea cerul înstelat, afirmând că o lumină interioară îi dezvăluie secretele viitorului.

După cum el însuşi explică, pentru a putea prezice, efectua anumite exerciţii spirituale, ingera cantităţi mari de nucşoare halucinogene, apoi se aşeza deasupra unui vas cu apă şi cerneală cu capul acoperit de o pânză care să obtureze pătrunderea luminii. Urma o meditaţie care îi inducea o stare de transă, în final devenind posedat de „spiritele pustiului”, ca în catrenul următor:

 „Aflat în tainic studiu în noapte,
În linişte şi singur, peste scaunul din bronz,
O flacără zveltă iese din neant,
Fapte de necrezut apar de nicăieri.”

2015 – Suntem sau nu în Epoca Vărsătorului?

După unii, această eră a început acum 3 ani, la 21 decembrie 2012. Carl Jung plasează acest debut în intervalul 1997-2000, în timp ce Isaac Newton, abia în 2060. Potrivit teoriei lui Nostradamus, totuşi, această epocă va începe în 2060, când echinocţiul de primăvară va avea loc întâia oară în Vărsător, şi nu în Peşti ca până atunci. Să îl credem sau nu? Există ori ba o Eră a Vărsătorului?

Dacă e să luăm în considerare decăderea „învăţăturii” şi a valorilor, „focul” (incendiul, fizic şi spiritual) şi „potopul de conducători ignoranţi”, aspecte despre care Nostradamus vorbeşte în „Profeţiile” sale despre Epoca Vărsătorului, nu suntem deloc departe de adevăr.

Conform prezicătorului, primele semne ale trecerii în această eră (din Epoca Peştilor) ar fi prima aliniere, după 400 de ani, a lui Neptun cu Pluto, dar şi o rară conjuncţie a şapte corpuri cereşti din sistemul solar, care s-a petrecut cu adevărat între 3 şi 5 februarie 1962. Tot atunci au avut loc mari inundaţii pe ţărmul Mării Negre, Criza Rachetelor din Cuba, respectiv liturghia catolică sacră de la Vatican a fost revizuită.

Despre Era Vărsătorului Nostradamus susţine că va fi o perioadă dominată de mediocritate, cu o scădere a aspiraţiilor intelectuale, dar şi de dorinţa de egalitate, în special între bărbaţi şi femei. Ulterior acestei perioade, datorită importanţei acordate religiei şi ştiinţei deopotrivă, se va reveni către progres şi o evoluţie favorabilă a omenirii.

*Latona, zeiţă la romani; în greacă, Leto, iubita lui Zeus, mama gemenilor Artemis şi Apollo
**Catrenele inserate în acest text sunt traduse de Mario Reading în cartea „Nostradamus, profeţiile de bun augur”

• Sursă imagine: https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/stiri/cine-a-fost-nostradamus-cel-mai-cunoscut-profet-din-istorie-a-murit-acum-453-de-ani-dar-viziunile-sale-ne-uimesc-si-astazi-2501235/attachment/nostradamus

• Articol publicat în Financiarul.ro: https://financiarul.ro/2015/12/14/nostradamus-si-era-varsatorului/