Cum manipulezi un manipulator

Manipularea este un comportament negativ care denotă o structură mentală nesănătoasă.  Acest comportament nu este ușor de identificat, însă, dacă sunt cunoscute anumite caracteristici ale acțiunii de manipulare ori trăsături specifice individului manipulator, poți să-i faci față cu brio.

Manipularea pe înțelesul tuturor

Manipularea psihologică, cum este denumită corect din punct de vedere științific, reprezintă influențarea psiho-socială a celorlalți, urmărind doar propriul interes și folosind mijloace ascunse, imorale, abuzive chiar, în vederea modificării percepției și a comportamentului celor manipulați.

În cazul în care scopul urmărit nu este unul negativ, iar mijloacele folosite nu sunt ascunse, atunci nu vorbim de manipulare, ci doar de influențare socială sau de acțiunea de convingere. Totuși, elementul-cheie care face diferența între cele două tipuri de comportament este posibilitatea de a alege a celui influențat.

Cum recunoști și combați manipularea

Pentru a nu deveni o victimă prin manipulare, este necesar să cunoști anumite trăsături ale manipulatorului, și anume: fapul că își ascunde intenția și comportamentul agresiv, prefăcându-se chiar foarte bine timp îndelungat, dacă e nevoie, până la atingerea scopului urmărit, faptul că manipulatorul cunoaște și folosește slăbiciunile victimei și își adaptează strategia în funcție de acestea și, nu în ultimul rând, faptul că nu are nici un fel de sentiment față de victimă, putând ajunge, în final, la agresivitate, inclusiv fizică.

Există numeroase metode de manipulare folosite chiar concomitent de manipulator, printre care se numără minciuna, intimidarea, negarea, autovictimizarea, simularea, seducția, mânia, etc., mijloace pe care manipulatorul le utilizează și le personalizează în funcție de profilul psihologic, mai concret de slăbiciunile victimei.

Pentru a recunoaște un comportament manipulator și a-i putea face față, trebuie identificate, în primă instanță, interesele urmărite, tipurile de acțiune de manipulare, printre care și cele enumerate mai sus, respectiv trebuie recunoscute la propria persoană punctele slabe pe care le are în vedere manipulatorul. În continuare, este necesară eliminarea temerilor induse de manipulator și, luând în calcul toate acestea, manipularea poate fi prevenită sau combătută.

Cum manipulezi un manipulator

Cu cât manipulatorul simte mai multă frică din partea victimei, cu atât puterea sa de manipulare crește și va fi mai dificil de evitat manipularea. În schimb, cu cât victima se arată mai puternică și nu ține cont de amenințările directe ori mascate ale manipulatorului sau de orice acțiune manipulatorie pe care acesta o întreprinde, cu atât manipulatorul se blochează și nu mai reușește să găsească metode de influențare asupra victimei.

Așadar, dacă simți că ești deja sau există riscul să devii victima unei manipulări, menține-ți o poziție foarte fermă, pentru cât mai mult timp posibil, în ceea ce privește persoana manipulatorului și a mijloacelor imorale și ascunse pe care acesta le folosește. Inclusiv demascarea lui și a intereselor urmărite îl poate destabiliza și determina să renunțe, însă e foarte probabil să încerce noi metode de manipulare, până le va epuiza și pe acestea.

În orice caz, modul de abordare a unei persoane manipulatoare trebuie să fie unul vigilent, căci un astfel de individ nu prea renunță până nu-și atinge scopul urmărit, desigur, doar dacă i se permite acest lucru de către victimă.

Nu este de neglijat nici atitudinea amenințătoare asupra manipulatorului, o metodă foarte eficientă prin care victima îl poate ține pe acesta la distanță și îl poate împiedica să-și continue acțiunea de manipulare, însă este important ca acest mijloc de apărare să fie folosit fără a încălca normele juridice și morale.

 Sursă imagine: Pixabay

 Articol publicat pe Blasting News România