Crezi că știi să traversezi corect strada? Află care sunt drepturile și obligațiile pietonilor!

Atenție, trecerea de pietoni este pentru a traversa, nicidecum pentru a staționa!

Pietonii, bată-i vina! Ce să vezi?! Legislația rutieră este pentru toți participanții la trafic, iar responsabilitatea pentru siguranța circulației se împarte între conducătorii auto și pietoni. Așadar, nu numai șoferii sunt obligați să respecte reglementările în vigoare, ci și pietonii, în egală măsură.

Mai mult decât atât, dacă legea este incompletă ori neclară, avem datoria să apelăm la propria judecată, la principiile dreptului și ale logicii și, în aproape toate cazurile, la bunul simț și la buna credință.

Spun “aproape” toate, căci există și excepții, ca de exemplu: un pieton se află pe marginea trotuarului, în fața marcajului pietonal, pe sensul de mers al autoturismului care se apropie. Conducătorul auto oprește pentru a-i ceda trecerea, gest la care pietonul refuză, făcându-i semn, la rândul său, șoferului să treacă. Și tot așa, cu buna lor credință, își tot cedează trecerea unul altuia până când își acceptă reciproc cedarea și pornesc simultan, producându-se un accident.

Avem, deci, o situație în care este indicat să acționăm ferm, fără ezitări și insistențe, fie că e vorba de o situație între pieton și șofer, fie de doi șoferi (sau mai mulți chiar) aflați într-o intersecție.

De preferat ar fi să circulăm cu atenție, în cazul șoferilor, și să nu cedăm trecerea decât acolo unde avem această obligație sau dacă este absolut necesar pentru a permite unui alt autoturism să iasă ori să pătrundă pe o stradă în condiții de trafic intens, de exemplu. Pe de altă parte, pietonii, atunci când sunt invitați să treacă, este indicat să accepte, nu însă înainte de a se asigura din toate sensurile pe toate benzile de traversat.

Reguli corecte de traversare. Drepturile și obligațiile pietonilor

Dacă tot am început cu excepția, zic să continuăm cu regula. Pentru pietoni, există câteva reguli elementare și foarte clare, care se învață încă din primii ani de școală, și anume:

1. Trecerea de pietoni fără semafor se folosește când traficul e cât mai redus în zonă, iar dacă este foarte aglomerat, se așteaptă până când se observă reducerea vitezei și o conducere atentă a șoferilor care se apropie.

2. Dacă trecerea de pietoni este și semaforizată, se traversează, desigur, doar la culoarea verde a semaforului pentru pietoni, care poate fi dotat și cu un buton de activare în acest sens.

3. În nici un caz nu se sare în fața autoturismelor, nu se aleargă pe marcajul pietonal, dar nici nu se staționează pe trecerea de pietoni. Atenția celor care traversează trebuie să fie mult mai mare în cazul în care condițiile de drum, respectiv cele meteo fac dificilă frânarea în timp ori spațiu scurt.

4. Pietonii nu trebuie să se bazeze niciodată pe faptul că șoferul poate opri în ultimul moment, nici măcar în condiții bune de drum, căci autoturismul, deși are frână, nu poate fi sub nicio formă oprit instantaneu, nici măcar de la o viteză redusă.

Având în vedere aspectele deja precizate, este indicat să ținem cont și de faptul că, pentru un șofer, o singură clipă de neatenție poate întârzia mult oprirea autoturismului, iar pietonul trebuie să țină seama de faptul că siguranța lui în trafic depinde în primul rând de propriile acțiuni și apoi de cele ale conducătorilor auto.

Așadar, stimați participanți la trafic, în special pietoni, să circulăm cu atenție și prevedere, să respectăm și să aplicăm reglementările rutiere, dar și normele morale și civice, și, nu în ultimul rând, să traversăm inteligent!

• Sursă imagine: Pixabay

• Articol publicat pe Blasting News România