Ce este sănătate curată pentru om şi creşte primăvara în vârf de cetină mereu verde?

              Ai ghicit, desigur: e mugurul de brad, cu ale sale incredibile proprietăţi terapeutice!

              Toată lumea ştie că mugurii de brad au efecte terapeutice. Dar hai să aflăm când şi cum se exploatează minunatele proprietăţi tămăduitoare pe care ni le oferă coniferele prin mugurii lor!

              Într-o zi însorită de început de mai, păşind relaxată pe o potecă din munţii Neamţului, întâlnesc în cale un brad frumos luminat. Apropiindu-mă, îmi atrag atenţia vârfurile de un verde crud catifelat, care te duce cu gândul la viaţă, la natură, la sănătate curată. Aşadar, curioasă fiind, fără a sta pe gânduri, îi adresez o întrebare semeţului brad:

– Cum poţi tu, bradule, să tămăduieşti afecţiunile omului?

              Eternul arbore verde a rămas tăcut la întrebarea mea, evident. Iar eu sunt nevoită să apelez la înţelepciunea populară pentru a vă împărtăşi aceste secrete atât de importante pentru sănătate. Se pare că mugurii de brad, care îi apar bradului primăvara în vârf de cetină, au o întrebuinţare polivalentă foarte benefică pentru organism, fiind utilizaţi atât ca tratament, cât şi ca simplu adjuvant împotriva a numeroase afecţiuni.

1. Consumaţi cruzi, mugurii redau pofta de mâncare, ajută la digestie, împrospătând, în acelaşi timp, şi respiraţia.

2. Siropul din muguri de brad are proprietăţi antiseptice, ajutând la tratarea tusei, a bronşitei şi a altor afecţiuni respiratorii cum ar fi traheita, laringita sau guturaiul. De asemenea, este de folos în lupta împotriva gripei, a sinuzitei sau chiar a tuberculozei.

3. Tot pentru căile respiratorii, mai exact pentru fluidizarea secreţiilor, este benefică inhalaţia cu infuzie, procedeu indicat, de asemenea, pentru redarea luminozităţii tenului.

4. Siropul este bogat în vitamina C şi ajută la combaterea stresului şi a asteniei, ajutând la reducerea oboselii cauzate de munca intelectuală.

5. Pentru uz extern se recomandă băi cu muguri de brad, care normalizează circulaţia, ajutând şi în lupta împotriva unor infecţii prin întărirea sistemului imunitar.

O, brad frumos, cu cetina tot verde!

              Bradul este un conifer care face parte din familia Pinaceae, având aproape 50 de specii şi fiind întâlnit în zonele de munte ale emisferei nordice.Coniferele sunt plante lemnoase, cu frunze persistente în formă de ace şi cu flori unisexuate, conice. Se mai numesc răşinoase, datorită secreţiei de răşină, o substanţă lipicioasă şi inflamabilă, utilizată pentru prepararea lacurilor, a cleiului sau ca adeziv.

              Recoltarea mugurilor de brad se face când aceştia au între 3 şi 7 cm, primăvara, în prima jumătate a lunii mai, preferabil în zone mai puţin poluate. Se spune că o cetină de brad ţinută în cameră tot anul ajută la respiraţie şi aduce sănătate organismului.

 Sursă imagine: KoneviPixabay

 Articol publicat pe Blasting News România